VERGANKELIJKHEIDSDAG 2019

Morgen Uitvaart stond stil bij Vergankelijkheidsdag (23 september)

Op 23 september 2019 werd voor het eerst Vergankelijkheidsdag gehouden! Op Vergankelijkheidsdag wilden we stil staan bij onze sterfelijkheid. De sterfelijkheid van jezelf, van je partner, van je kinderen, van je ouders en/of van alle andere lieve, unieke, prachtige mensen om je heen. Want waarom zouden we wachten met ‘stil te staan bij je sterfelijkheid?’.

Deze dag leende zich bij uitstek om over uitvaartwensen te praten of een wilsverklaring of testament te laten opstellen. Sommigen brachten een toost uit op het leven met familie of vrienden, schreven een brief aan hun partner of  hun kinderen of gaven aandacht aan hun bucketlist.  Anderen belden iemand op die het moeilijk heeft vanwege het verlies van een dierbare óf  men bracht een bezoek aan een (natuur)begraafplaats. En zo waren er uiteraard nog vele andere dingen die men kon doen.

Morgen Uitvaart omarmt vergankelijkheidsdag. Enerzijds omdat het belangrijk is om in het nu te leven en te genieten van de alledaagse dingen en anderzijds om de dood uit de taboesfeer te halen. Denk bij leven alvast na over je afscheid. Of je nu blaakt van gezondheid of weet dat het einde nadert.

Natuurbegraven

Het thema dit jaar was “natuurbegraven”. Steeds meer mensen kiezen ervoor om begraven te worden in de natuur op een zogenaamde natuurbegraafplaats. Een natuurbegraafplaats is een speciaal daarvoor bestemd natuurgebied. Een begraafplaats in de natuur is vrij toegankelijk en meestal is het gebied waarin begraven wordt onderdeel van een veel groter natuurgebied.

Op een natuurbegraafplaats staan geen rijen grafstenen of andere niet-natuurlijke grafmarkeringen. De graven zijn soms wel gemarkeerd  met een zwerfkei of boomschijf met inscriptie. Er kan op voorhand een plek in de natuur worden uitgezocht. De precieze ligplaats wordt vastgelegd met behulp van GPS-coördinaten. Ook als het graf helemaal is teruggegeven aan de natuur kunnen nabestaanden het graf aan de hand hiervan terugvinden. Een graf in de natuur is voor iedereen, ongeacht geloof of afkomst. De grafrust is doorgaans eeuwigdurend en omdat het graf opgaat in de natuur hoeven nabestaanden geen onderhoud uit te voeren. Nederland telt op dit moment 16 natuurbegraafplaatsen en dit aantal groeit door de toenemende populariteit.

Excursie naar natuurbegraafplaats

In het kader van Vergankelijkheidsdag organiseert Morgen Uitvaart een excursie naar de prachtige natuurbegraafplaats De Hoevens in Alphen (Noord-Brabant). Op zondag 6 oktober kunt u hieraan deelnemen. Vanaf Boezem 9 (industrieterrein Papland) vertrekt de bus om 10.00 uur. Na verwelkoming, een korte presentatie en een wandeling over een deel van de begraafplaats, vertrekt de bus rond 12.30 uur weer naar Gorinchem. Indien u interesse heeft om mee te gaan dan kunt u zich nog tot en  met 30 september aanmelden door een e-mail te sturen naar info@morgenuitvaart.nl of te bellen naar 088 – 234 55 55.

Leg uw wensen vast

Of u nu kiest voor een ceremonie met een landelijk karakter of juist uw moderne levensstijl laat spreken. Morgen regelt het afscheid anno nu dat bij u past. Leg uw voorkeuren vast in ons wensencodicil, zo hebben uw nabestaanden houvast bij het organiseren van uw afscheid.

Leg uw wensen vast