Wat kun je zelf doen en vastleggen om een uitvaart minder belastend te maken voor het mileu?
Steeds meer mensen houden rekening met duurzaamheid. Toch is een duurzame uitvaart nog niet een vanzelfsprekende keuze. Wel signaleren we steeds meer trends en ontwikkelingen op het gebied van het verduurzamen van de uitvaart. Zo is onlangs in Beesd een klimaatneutraal crematorium geopend met een elektrische crematie-oven die draait op zonne-energie ( crematorium-beesd.nl).

Houten uitvaartkisten
De meeste uitvaartkisten zijn gemaakt van hout of spaanplaat. Spaanplaat is geen duurzame keuze omdat het niet makkelijk afbreekt en er schadelijke stoffen worden gebruikt bij de productie.  Morgen Uitvaart werkt daarom alleen met houten kisten van bijvoorbeeld populier, eiken, bamboe of  wilgen(mand). Een manier om je keuze nog duurzamer te maken, is door een kist zonder bekleding of lak te kiezen.

Kleding en sieraden
Ook met de keuze wat je de overledene meegeeft in de kist heb je invloed op de natuur. Kleding van de overledene gemaakt van natuurlijke producten zoals wol, linnen of hennep is een duurzame keuze. Sieraden en brillen kunnen bij de opbaring door de overledene gedragen worden, maar kunnen beter niet mee de kist.

Digitaal versturen van (een gedeelte van) de rouwkaarten.
Er wordt ook veel papier gebruikt rondom een afscheid, zoals bijvoorbeeld rouwkaarten. Als mensen emotionele waarde hechten aan deze kaart of het gewoon netjes vinden om die te versturen, doe het dan vooral. Maar probeer er dan voor te zorgen dat het papier en de inkt milieuvriendelijk is. Ook (een gedeelte) digitaal versturen draagt bij aan duurzaamheid.

Duurzaam rouwboeket
Ook bij een rouwboeket kun je kiezen voor duurzaam. Het meest duurzame alternatief voor een rouwboeket is het plukken van bloemen uit de eigen tuin. Is dit niet mogelijk of wil je toch iets bij de bloemist bestellen, dan kun je bewust kiezen voor Nederlandse seizoensbloemen i.p.v. geïmporteerde bloemen uit verre landen. Geef je niets om bloemen, dan kan je ook nog overwegen om het geld dat anders naar bloemen zou gaan, te schenken aan een goed doel.

Natuurbegraafplaatsen
De populariteit van natuurbegraafplaatsen groeit. Een begraafplaats in de natuur is vrij toegankelijk en meestal is het gebied waarin begraven wordt onderdeel van een veel groter natuurgebied. Op een natuurbegraafplaats staan geen rijen grafstenen of andere niet-natuurlijke grafmarkeringen. Er zijn alleen natuurlijke monumenten toegestaan (zoals een zwerfkei, een boomschijf of het planten van een boom. Hiermee worden de milieunadelen van een grafmonument van natuursteen vermeden. Er wordt geen (of in ieder geval minder) onderhoud gepleegd dan bij een reguliere begraafplaats.

Afbreekbaarheid
Bij natuurbegraven moet het lijkomhulsel biologisch afbreekbaar zijn (bij voorkeur een lijkwade). Er is streng toezicht op de afbreekbaarheid van de kleding van de overledene. Ook een biologisch afbreekbare urn of een strooigraf zijn mogelijke opties.

Leg uw wensen vast

In het wensenboekje van Morgen Uitvaart kun je eenvoudig aangeven hoe jouw afscheid eruit moet komen te zien. Je nabestaanden zien dan in een oogopslag met welke (mileu) zaken er rekening moet worden gehouden.