De kosten van een uitvaart worden voor het grootste deel bepaald door de persoonlijke keuzes die u maakt. Begraven of cremeren? Wat voor soort kist kiest u? Kiest u voor een thuisopbaring of bijvoorbeeld een 24-uurs rouwkamer? En zo zijn er nog tal van andere keuzes die gemaakt moeten worden.

Om u wat meer gevoel te geven bij de keuzes en de daarbij behorende uitgaven, vindt u hieronder de belangrijkste kostenposten:

• Als u uitgaat van een massief houten kist dan beginnen de basismodellen vanaf € 500,-. Vervolgens zijn er vele varianten waarvan de prijs op kan lopen tot € 2.500 of meer;

• Een thuisopbaring is meestal goedkoper dan een opbaring in een (24-uurs) rouwkamer. De kosten hiervan kunnen variëren van € 500 tot € 1.000;

• Wilt u rouwkaarten digitaal versturen of per post? Als u een rouwkaart per post wil versturen, liggen de gemiddelde kosten tussen € 3,00 – € 3,50 per kaart (incl. envelop en postzegel). Bij een digitale rouwkaart hoeven alleen de opmaakkosten betaald te worden of mogelijk kunt u dit zelf doen?

• Voor een rouwadvertentie in een lokaal of regionaal blad moet u rekenen op een bedrag tussen de € 300 en € 500. Een rouwadvertentie op zaterdag of in een landelijk dagblad is duurder (uiteraard ook afhankelijk van de grootte);

• U mag zelf de kist naar de begraafplaats of crematorium rijden. Wilt u dit echter door een rouwauto laten doen dat betaalt u gemiddeld tussen € 250 tot € 550. U kunt er ook voor kiezen om nog extra volgauto’s in te zetten;

• Wilt u extern dragers inhuren? Per drager betaal je ongeveer € 100;

• De prijs van een rouwbloemstuk start bij € 50 en kan oplopen tot € 550 voor een bloemstuk dat de hele kist bedekt;

• Wordt de aula van het crematorium gehuurd? Wordt een favoriete (horeca)locatie afgehuurd of vindt er een afscheidsdienst plaats in de kerk? Hierbij variërende kosten van € 500 tot € 1.500.

Tot slot rekenen de meeste uitvaartorganisaties een basistarief voor het regelen, voorbereiden en uitvoeren van de uitvaart. De tarieven liggen in de meeste gevallen tussen € 1.500 en € 2.500. Morgen Uitvaart hanteert een tarief van € 1.875.

Begraven of cremeren?
Een crematie is goedkoper dan een begrafenis. De kosten van een crematie wisselen per crematorium. Een technische crematie wordt aangeboden vanaf € 400. Een crematie met afscheidsdienst en aansluitende condoleance kost gemiddeld € 1.300.

Bij een begrafenis betaal je grafkosten. De kosten hiervan kunnen per regio sterk verschillen. Gemiddeld zijn de kosten in Nederland voor een particulier graf voor 2 personen voor de duur van 20 jaar € 4.160 en voor een algemeen graf betaal je  gemiddeld € 1.000.

Inzicht in de totale kosten
Het mag duidelijk zijn dat het onmogelijk is om zomaar even aan te geven wat een uitvaart kost. Bij Morgen Uitvaart is elk afscheid maatwerk en werken we transparant. Als wij met u een uitvaart bespreken komen alle kosten aan bod. U ontvangt daarvan een gespecificeerd overzicht met daarin de nettokosten. Zo vermijden we verrassingen achteraf.  Wilt u meer informatie, neem dan contact met ons op.